Ljubljana, 14.–17. oktober 2019

 

Slovensko muzikološko društvo v letu 2019 pripravlja tretje Dneve slovenske muzikologije, v okviru katerih predstavlja dejavnosti in dosežke muzikološke stroke ter izpostavlja nekatera vprašanja, s katerimi se ta čas sooča slovenska glasba. Letošnja prireditev je posvečena stoletnici Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer od leta 1962 deluje tudi Oddelek za muzikologijo. Osrednji dogodek bo tako muzikološki simpozij Preučevanje glasbe na Slovenskem nekoč in danes, na katerem bodo slovenski muzikologi in etnomuzikologi spregovorili o raziskovanju slovenske glasbene preteklosti in sedanjosti ter izpostavili nekatera aktualna raziskovalna področja, gostujoči predavatelj dr. Thomas Hochradner z Univerze Mozarteum v Salzburgu pa bo v predavanju Še vedno tu? Premislek o sodobnem nacionalnem in regionalnem glasbenem zgodovinopisju ponudil pogled »od zunaj«.

 

Predavanje Paula Clifta o sodobni glasbi bo uvod v prvega izmed treh koncertov na programu letošnjih Dnevov slovenske muzikologije, koncert ansambla neuverBand v Klubu Cankarjevega doma. Na drugem kon- certu bo v Viteški dvorani Križank moč prisluhniti Schubertovim samospevom v izvedbi Aca Aleksandra Bišćevića. Tretji bo na sporedu koncert iz cikla HARMONIA CONCERTANS – Stara glasba na Novem trgu, na katerem bodo po uvodnem predkoncertnem pogovoru, ki ga bo vodil Tomaž Gržeta, predstavljena dela Silviusa Leopolda Weissa in njegovih sodobnikov.

 

Tretje Dneve slovenske muzikologije bo zaokrožila predstavitev znanstvenih monografij o glasbi, ki so izšle v zadnjem letu; v pogovoru z avtorji jih bo pred- stavila Mojca Menart.